Vidar Skrede DYNAMO BAND

Trioen Vidar Skrede DYNAMO BAND presenterer musikk komponert av Vidar Skrede, en av Norges fremste folkemusikere i nyere tid. Skrede er en meget allsidig artist og trakterer en lang rekke ulike instrumenter. Skrede spiller blant annet gitar, hardingfele, fiolin, og gresk bouzouki.
Dynamo band spiller folkrock med opprinnelse fra Norge, samt med en solid mengde innflytelse fra de andre nordiske landene. Skrede har et sterkt fokus på melodiene og resultatet er et kraftig, sentimentalt og noe nærmest naivt uttrykk, som presenteres helt uten tanke eller redsel for å bli plassert i en bestemt musikalsk bås. Påvirkningen fra de andre nordiske landene er naturlig og får fritt spillerom i musikken, men som alle vet har Skrede alltid latt sitt nære forhold til sin hjemregion Rogaland prege sin musikk. Dynamo Band er intet unntak og hovedinstrumentet gjennom de fleste sporene er hardingfele. Det norske instrumentet framstår i Skredes hender som et nytt instrument og hans tolkning av gamle klassikere er hjerteskjærende vakre. Flere av de nye melodiene kommer fra Skredes mer imaginære steder og er således krevende å plassere i noen form for bås.

Medlemmene

Med seg i Vidar Skrede Dynamo Band har Skrede plukket musikere fra øverst hylle. Pilvi Järvelä har bakgrunn fra både klassisk musikk og folkemusikk, og hun spiller både piano, munnspill og harpe. Hun er blant annet medlem av Tsuumi Sound System, et band som har tilbrakt de siste 6 årene på turne verden over. Både Järvelä selv, og Tsuumi Sound System, har blitt belønnet med en lang rekke priser både hjemme i Finland og internasjonalt. Järvelä har tydelig fått langt friere tøyler på dette prosjektet enn mange ville forventet. Hennes unike evne til å blande jazz med folkrock kommer virkelig til sin rett sammen med Skredes melodiske fele og bouzouki. De to finner hverandre i musikken på en måte få folkemusikere tidligere har klart.

Ani Kivelä

, det finske vidunderbarnet som har opptrådt for et stort publikum både nasjonalt og internasjonalt siden han var 9 år gammel. Kivelä har gjennom sin lange karriere jobbet med både pop, jazz, rock, samt folkemusikk. Kivelä er en allment kjent gitarist i disse dager med band som Tanguedia Quintet, Esko, Järvelä Epic Male Band og selvsagt Tsuumi Sound System.

Vidar Skrede Dynamo Band gir oss med albumet Happy Monkey en vidunderlig blanding av Skrede selv på hardingfele, vanlig fiolin, og vokal, blandet med Pilvi Järvelä på harmonium og Jani Kivelä på lut. Skrede har alltid hatt en egen evne til å sette ord på følelser og tanker. Han bruker et intelligent språk og inviterer lytteren med på en fantastisk billedlig reise. Pilvi Järveläs dype stemme passer perfekt for det uttrykket Skrede ønsker å formidle, og selv om flere av sangene fremføres på engelsk taper ikke albumet på det, heller tvert i mot. Dette er et album hvor Skrede og Pilvi Järvelä gjør rett i å synge på engelsk. Låter som Happy Monkey og Organic Polka is the right thing kan ikke formidles like godt på norsk.

Skrede har alltid krydret sin musikk med ulike musikalske uttrykk og sjangerlek. Han har begge bena plantet godt i Rogaland, men tillater seg selv å leke langt mer med musikalske uttrykk i Dynamo Band. Platen åpner med «Happy Monkey», den første singelen som ble sluppet fra albumet. Låten byr på folkrock glasert med en tung tekst om nestekjærlighet og viljestyrke. Ikke den beste starten man kunne bedt om, men låten vokser for hver gang man spiller albumet. Så snart man kommer til spor 2 og “Håkkonslåtten” får man høre hva som virkelig bor i Skrede som låtskriver. Energisk og fengende løfter den det noe dårlige førsteinntrykket.
Med “Den grå kontorstolen” gir Skrede og Co. oss den første av flere låter på albumet som virkelig setter rockefoten i gang.