AAMOS

AAMOS er en trio som ble dannet i Norge i 2008. Bandets medlemmer fant hverandre via deres felles interesse for den meget spesielle og energiske Shetlandske folkemusikken. Bandet ønsker å fortelle verden om den helt spesielle folkemusikken. Shetlandsk folkemusikk er tradisjonsrik folkemusikk til fest og bryllup. Shetlandsk folkemusikk har en lang rekke ritualer og fra gammelt av het det seg blant annet at brudgommen måtte spille fele før bryllupsnatten kunne ta til. Gjorde han ikke det ville ekteskapet bli fylt av problemer og bruden ville aldri bli lykkelig. Shetlandsk folkemusikk er kjent for langsomme, melodiske melodier, med raske og skarpe tempoendringer. Musikken bæres fram av to feler i samspill med en gitar for å uttrykke dyp, subtil følelse, god humor og tempo.

Historien

AAMOS ble grunnlagt på et kjøkken i Oslo. De to shetlandske musikerne Kevin Henderson og Mark Laurenson var nylig flyttet til Oslo og via felles bekjente ble de to introdusert for trioens siste medlem Vidar Skrede. Kevin Henderson og Mark Laurenson var to av Shetlands mest erfarne og kjente folkemusikere, og sammen med en av Norges fremste folkemusikere Skrede, lå alt til rette for at AAMOS skulle bli en suksess. Skrede, som vokste opp med folkemusikk og som har en mastergrad fra Kongelige musikkhøgskole i Stockholm, hadde lenge hatt et kjærlighetsforhold til shetlandsk folkemusikk. Fram til han ble kjent med Kevin Henderson og Mark Laurenson, hadde han aldri spilt i et band som spilte shetlandsk folkemusikk. Skrede kjente sjangeren godt fra sin studietid i Stockholm og hadde lenge ønsket å spille inn et album med shetlandsk folkemusikk. De tre bestemte seg for at en folkemusikk med slikt særpreg og egnehet fortjente et større publikum. AAMOS skulle bringe Shetlands folkemusikk til Norge og verden! De tre folkemusikerne bestemte seg for å fokusere på de mest tradisjonelle aspektene av shetlandsk folkemusikk. Hører man AAMOS sin musikk, vil man lett plukke opp på en del likheter til gamle, tradisjonsrike norske slåttesanger.

Medlemmene

Kevin Henderson kommer fra Shetlandsøyene, en øygruppe med en av de rikeste feletradisjonene i verden. Han begynte å spille fele allerede i en alder av 9 år. Han gikk flere år i lære hos den høyt respekterte shetlandske folkemusikeren Trevor Hunter. Senere mottok han også undervisning fra selveste Willie Hunter, en av Shetlands, og verdens, fremste felespillere. Henderson er i tillegg til AAMOS grunnlegger av den prisbelønte Shetlands-gruppen Fiddlers’ Bid, som ble dannet i 1991. Han har også bakgrunn fra det legendariske bandet Boys of the Lough.

Mark Laurenson

er en fiol- og mandolinspiller som begynte å spille i en alder av 8 år. Hans bakgrunn er å finne i den tradisjonell folkemusikken fra Shetlandsøyene. Hans gikk i lære hos blant annet Willie Hunter og Davie Keith. I 1999 vant Mark “Årets musiker Shetland” og i 2003 var han en av finalistene til den gjeve prisen “The BBC Scottish Traditional Young Musician of the year”. Mark er en av grunnleggerene av Shetlands høyoktanpartyband «Fullsceilidh Spelemannslag».

Vidar Skrede

norsk frilansmusiker og komponist innen sjangeren nordisk folkemusikk. Vidar Skrede er en meget allsidig artist og trakterer en lang rekke ulike instrumenter. Skrede spiller blant annet gitar, hardingfele, fiolin, og gresk bouzouki. Skrede har alltid hatt norsk folkemusikk i blodet. Han vokste opp i en meget musikalsk familie på Rogaland og folkemusikk var en naturlig del av hverdagen hele hans oppvekst. Skrede er kjent fra en rekke norske folkrockband og har studert nordisk folkemusikk ved Den kongelige musikkhøgskole i Stockholm, et studie som endte med en mastergrad i Nordisk folkemusikk.

Bandnavnet

Aamos er et dialektord fra Shetland som betyr “en gave tildelt i håp om at et ønske vil bli gitt til giveren”.