The Secret Carpet Club – Village


The Secret Carpet Club bringer tre av skandinavias beste og mest folkekjære folkemusikere sammen på en og samme scene. Trioen består av Vidar Skrede, Emma Johansson og Carl Nyqvist. De tre musikerne har kjent hverandre siden sine studiedager ved Den kongelige musikkhøgskole i Stockholm. Med deres første fellesband leverer The Secret Carpet Club veletablert folkemusikk med nymotens teknikk og lydbilde. De tre musikerne har alle gjennom sine tidligere utgivelser gjort det klart for sine fans at deres forankringer i deres respektive lokale tradisjoner, og ikke minst i sitt eget individuelle musikalske uttrykk, er en viktig faktor i alt deres arbeid. The Secret Carpet Club gir oss gitar, fiolin og ulike fløyter vevet sammen for å levere rik, rytmisk og dynamisk musikk. Mens Emma Johansson fronter musikken med sin unike stemme, danner Carl og Vidar den harmoniske bakgrunnen.

Sporliste:

1. I Dagarna Fem
2. Lynx Lynx
3. Fridas Och Karins Brudvals
4. Bonden
5. I Denna Ljuva Sommartid
6. Se Stjärnorna
7. Tre Lå
8. Röd, Inte Brun
9. I Østerrike
10. Tro Aldrig
11. Bullarmarschen

Village

Åpningssporet “I Dagarna Fem” er en nyskrevet låt fra Vidar Skredes gode venn Guren Hagen. Låten er en billedlig reise gjennom en ung manns tidlige barndom, trolig inspirert av Hagens egen oppvekst på Nessa i Ryfylke tidlig på 60- tallet. Skrede virker veldig stolt over albumets nyinnspillinger “I Denna Ljuva Sommartid” og “Se Stjärnorna”, og med god grunn. De to låten som det norske publikum har hatt et nært og godt forhold til i en årrekke har blitt kledd i nye, melodiøse antrekk og gjør seg om mulig bedre i dag enn for 30 år siden. Albumet inneholder også to duetter med en av Norges viktigste poeter de siste 20 årene, Josefine Halling. “Lynx Lynx” og “Fridas Och Karins Brudvals” er begge låter de to artistene har skrevet sammen. Når man først hører at to så komplett ulike artister skal samarbeide er det vanskelig å forestille seg resultatet. Det eneste likhetstrekket mellom de to er deres tilknytning til Rogaland, men tro oss, det er mer enn nok. Dette sitter så det ljomer i veggene. Josefines enorme stemmeprakt sammen med Skredes rustne heshet gir låtene nettopp den dybden og nerven låtene trenger. Disse duettene vil uten tvil introdusere begge artistene for nye lyttere.
Albumet inneholder også en hyllest til Skredes mangeårige venn og kollega, gitaristen Hans Graasvold som gikk bort så alt for tidlig. Med låten “Röd, Inte Brun”, som Skrede og Graasvold første gang spilte inn sammen i 1994, tar han på en omtenksom, varmtfølende måte et siste farvel med en av Norges største gitarister gjennom tidene. Sangen er skrevet som en hyllest til barndommens helter. Helter både Skrede og Graasvold delte gjennom oppveksten i Rogaland. De var begge tidlig ute med å plukke opp et instrument, og gjennom familie og skole ble de introdusert for folkrockkultur av høyeste klasse. Aune Gårdston, Mette Monradsen, Måke og Fillmarksgjengen var alle store idoler av de unge musikerne. Skrede fortalte i et intervju på midten av 90-tallet at alt han og kompisen Graasvold i barndommen drømte om var å sammen kjøpe en gård langt oppe i Skjoldastraumen, hvor de sammen kunne skrive låter på kveldene og leke bonde på dagtid. Sangen er en tro hyllest til en svunnen tid og Skrede gjør både seg selv og Graasvold stolt med sin framføring.

En hylleste til røttene

Albumet flettes sammen av historiene som fortelles i hver låt. Trioens tilknytning til deres lokale røtter har preget dem gjennom hele deres karriere. Det er et album Skrede og kompani ikke kunne gitt ut før nå, for det fremstår som et arbeid de har hatt med seg hele sin profesjonelle karriere. Ord blir meningsløse, dette er rett og slett vakkert.