AAMOS – Caravan

Det skjer ikke ofte, men innimellom kommer et tradisjonelt folkrockband med et album som får alle til å stoppe opp og lytte. De tar musikken et skritt videre, de utfordrer både seg selv som musiker og sine lyttere. Platen Caravan fra AAMOS er en slik utgivelse. Her er det ikke satt gammel vin på nye flasker, musikerne har krevd mye av seg selv, og på en vidunderlig subtil måte endrer de måten vi hører folkrock på. Den shetland-norske trioen sin debutplate Caraven kommer til å overraske mange og alle som kjenner musikerne fra tidligere vil nok heve øyenbrynene ekstra når de hører albumet for første gang. Materialet er hovedsakelig tradisjonelle Shetlands-melodier, samt noen minneverdige selvkomponerte låter som bygger broer mellom alle de nordiske landene. Felespillet er i toppklasse, men man forventer heller ikke mindre fra en line-up som dette. Kevin Henderson, globetrotter og vidunderbarn fra Shetland, kjent fra band som Boys of the Lough, Fiddler’s Bud og Session A9. Mark Laurenson, som har gått i lære hos blant annet Willie Hunter og Davie Keith, ble i 1999 kåret til “Årets musiker Shetland”, og i 2003 var en av finalistene i “The BBC Scottish Traditional Young Musician of the Year”.

Vidar Skrede

Sammen er disse musikeren et kraftverk, og deres unike instrumenttraktering drar opp hjerteslaget til enhver lytter. Albumet er fylt med raske høytempomelodier, og bandet har på en vidunderlig måte balansert det høye tempoet med flere langsomme poetiske låter, fylt med hjerte og smerte. Dette er et mesterverk av en folkrockplate, hvor det er er mer enn bare ungdommelig virtuositet som ligger bak. Om AAMOS spiller rocka låter som kan utfordre enhver høyttalers grenser, eller fantastisk vakre brudemarsjer, ligger det en skandinavisk atmosfære i alle låter som gjør at selv de mest kjente og kjære melodiene høres ut som helt nytt materiell.  Dette skyldes ikke minst det utsøkte gitarspillet til trioens norske medlem, Vidar Skrede. Skrede er en av Skandinavias fremste unge folkemusikere, kjent fra band som Geitungen, Secret Carpet Club, Vidar Skrede DYNAMO BAND og Den norske gitarkvartett. Alle vet at Skrede er en meget begavet fiolinist, men selv på hans DADGAD gitar viser han raske og rasende, lyriske ferdigheter. Hans oppfinnsomhet og forståelse av melodiene gjør begrepet akkompagnement inadekvat. Aamos er et dialektord fra Shetland som betyr “en gave gitt i håp om at et ønske vil bli gitt til giveren”. Med sin debutplate Caravan har AAMOS mer enn æret sitt løfte. Vi kan bare håpe at det er deres ønske å forføre oss med mer av sin unike musikk.

Debbie Scott

Stemningen i rommet når Caravan spilles kan være krevende å beskrive. Her svinger det fra det forventede og delikate, til rørende energiske, samtidig som alle låter holder en nydelig, ren lyd med alle tegn på å glede lytteren. Selv om Mark og Kevin for lenge siden forlot sitt moderland og elskede Shetland, leverer de musikalske bevis på det gamle ordtaket “du kan ta mannen ut av øyene, men du kan ikke ta øyene ut av mannen”. Et stort flertall av sporene på Caravan er Shetland-inspirerte melodier, noe de mest tradisjonelle lytterne vil sette stor pris på, men selv de tradisjonelle låtene blir presentert i en ny drakt som uten tvil vil åpne dørene for nye lyttere. Musikerne har også lagt inn et par av sine egne melodier, som Eternal Lea og Karen’s Fancy, og det vidunderlig flørtende sporet David’s Waltz, skrevet av Debbie Scott, en låt som fort kan bli en moderne Shetland-klassiker. Scott er som alle vet en anerkjent musiker og låtskriver, men låten David’s Waltz krever mye av musikerne og vi føler oss trygg på at Scott visste meget godt hva hun gjorde da hun ba nettopp gutta i AAMOS om spille inn hennes siste mesterverk. AAMOS Caravan vil nok trone alene på topp i mange år, for en bedre folkrockplate finner man ikke på markedet i dag.