Geitungen

Geitungen er et norsk band som spiller folkrock. Bandet ble grunnlagt av blant andre Vidar Skrede i 1997. Gruppens medlemmer er alle fra Rogaland og har kjent hverandre stort sett hele sine liv. Bandet har alltid lagt stor vekt på sin lokale forankring til Karmøy-området. Bandet har holdt sammen i nesten 20 år, noe som gjør dem til et av de lengstlevende, norske folkrockbandene av nyere tid. Bandet spiller for det meste coverlåter og gamle folkeviser med røtter i de gamle, norske folketradisjonene. Bandets medlemmer er alle dyktige musikere og de har gjennom årene sammen også skrevet en lang rekke egne låter under bandnavnet Geitungen. Geitungen har alltid spilt mye dansemusikk, men bryter opp i kjente dansemønster ved å introdusere en lang rekke tradisjonelle instrumenter som blant andre torader, hardingfele, vanlig fele og mandolin. Som man også ser med mange andre folkrockband, bruker også medlemmene i Geitungen en lang rekke ulike gitarer i søken på den unike klangen som sjangeren er kjent for.

Karriere

Geitungen har så langt har gitt ut tre album, og alle tre album har fått meget god mottakelse fra både publikum og presse. De tre albumene fra bandet er i dag alle meget anerkjente album, og omtales av flere kritikere som noe av det beste som noen gang er gitt ut av et norsk folkrockband. Geitungen ble for alvor kjent etter at de opptrådte på det gamle NRK programmet “Lyden av Lørdag” i 2007. Etter opptreden på Norges statskanal ble Geitungen et velkjent navn innen norsk folkrock. Bandet ble invitert på flere festivaler over hele Skandinavia, blant annet Vikedal Roots Music, Folkedansfestivalen, Folkemusikkveka og Haukeliseterfestivalen. Bandet ble også invitert tilbake til NRK to år etter, visstnok grunnet mange forespørsler fra publikum. Etter det store gjennombruddet i Norge fikk også arrangører i utlandet øynene opp for de talentfulle musikerne. Geitungen ble de neste årene booket inn på festivaler både i Tyskland, USA og Frankrike. Selv med enorm suksess både i Norge og utland, forblir Geitungen først og fremst et band som nyter stor anseelse lokalt og medlemmene spiller gjerne opp på lokale fester. Alle som bor på landsbygda i Rogaland kjenner Geitungen og deres arbeid. Klassiske låter som «Tveitaslåtten» og «Vil du vera med og følge gamle ner i gravå?» er ofte å høre under festlige lag og sammenkomster i Rogaland. Det er noe helt spesielt med Geitungen som band. På samme måte som Geitungen er utrolig stolte av sine røtter og lar det skinne gjennom i musikken, er lokalbefolkningen også stolte av å ha et band med en slik kvalitet og suksess å vise til.

Medlemmer

Geitungen består av Vidar Skrede på gitar, hardingfele og fele, Christer Rossebø på fiolin, fele, mandolin og mandola, samt Håvard Ims på trekkspill og gitar. De tre medlemmene har kjent hverandre fra barndommen av og opptrådte første gang sammen allerede på ungdomsskolen. Etter mange år på hver sin kant kom de sammen igjen i 1997 for å danne Geitungen. De tre er i dag å anse som tre av de fremste folkrockmusikerne i Norge. Både Skrede og Ims har utdannet seg ved den Kongelige musikkhøgskole i Stockholm.

Bandnavnet

Det er mange som tror at selve navnet på bandet Geitungen er feil. Mange tror at det egentlig skulle være Geitekillingen, men sannheten er at bandnavnet har ingenting med geitas avkom å gjøre. Navnet stammer fra det gamle og ærverdige Geitungen fyr. Dette fyret ligger like sør for Skudeneshavn som er nær Karmøy i Rogaland, og alle medlemmene av Geitungen har et nært forhold til det gamle fyret. Fyret selv er i dag nedlagt, men er et viktig eksempel på den spesielle betongarkitekturen som var i bruk langs norskekysten før andre verdenskrig. Det ble derfor fredet som kulturminne i 1995.